category

Doamna Bovary este romanul de debut al scriitorului francez Gustave Flaubert, publicat in 1865. Personajul ce da numele cartii traieste un stil de viata pe care nu si-l poate permite pentru a scapa de banalitatile si senzatia de gol din lumea provinciala.

Cand romanul a fost initial publicat in serie in La Revue de Paris intre 1 octombrie 1856 si 15 decembrie 1856 procurorii publici au acuzat romanul pentru obscenitate. Procesul ce a urmat in ianuarie 1857 a facut povestea notorie. Dupa achitarea lui Flaubert pe 7 februarie 1857, Doamna Bovary a devenit un bestseller in aprilie 1857 cand a fost publicat in doua volume. O opera seminala in realismul literar, romanul este considerat acum ca fiind piesa de rezistenta a lui Flaubert si una dintre cele mai influentiale lucrari literare ale istoriei. Criticul literar James Wood scrie: “Flaubert a creat, de bine sau de rau, cee ace majoritatea cititorilor considera a fi naratiunea moderna realista, iar influenta lui este aproape prea familiara pentru a fi vizibila.”

Receptia si semnificatia literara

Carte a fost descrisa ca o opera fictiva “perfecta”. Henry James a scris:”Madame Bovary are o perfectiune ce nu doar lasa o amprenta unica ci si o face sa se diferentieze complet: se mentine cu o asemenea incredere suprema, de neabordat incat incinta dar si sfideaza judecata.”

Marcel Proust a laudat “puritatea gramaticala” a stilului lui Flaubert, in timp ce Vladimir Nabokov a apreciat ca “stilistic este proza ce face cee ace poezia ar trebui sa faca”. In mod similar, in prefata romanului sau Gluma (The Joke) Milan Kundera a scris “Doar dupa opera lui Flaubert proza si-a pierdut stigma de inferioritate estetica. De la Madame Bovary incoace arta romanului a fost consderata egala cu arta poeziei”.

Romanul exemplifica tendita realismului, pe parcursul secolului al nouasprezecelea, de a devein mai psihologic, procupat cu reprezentarea precisa a gandurilor si emotiilor si nu a lucrurilor externe. In acest fel prefateaza marele scriitor francez Marcel Proust si apoteoza secolului douazeci James Joyce.

Emma Bovary este o femeie frumoasă și plictisită, prizonieră în căsnicia cu un doctor mediocru și sufocată de banalitatea vieții de provincie. Cititoare înfocată de romane sentimentale, ea tânjește după pasiune și își caută refugiul în fantezii romantice, în cheltuieli excesive și, în cele din urmă, în adulter. Aventurile sentimentale hrănite cu iluzii ajung însă și ele s-o dezamăgească, iar consecințele sunt devastatoare. Portretul plin de erotism și de sensibilitate psihologică realizat de Flaubert Emmei Bovary a stârnit indignare la data publicării romanului. Descrierea eroinei s-a dovedit atât de realistă, încât multe femei au afirmat că-i serviseră drept model. De altfel, protagonista lui Flaubert n-a încetat să fascineze, de atunci, generații întregi de cititori. Eroină romantică sau soție întreținută și nevrotică, mamă neglijentă sau femeie instinctiv revoltată împotriva constrângerilor vieții mic-burgheze, Emma Bovary rămâne unul dintre cele mai enigmatice și mai tulburătoare personaje ale ficțiunii moderne.