category

Un veac de singurătate (în spaniolă: Cien años de soledad) este un roman scris de către câștigătorul Premiului Nobel în 1982, columbianul Gabriel García Márquez urmeaza povestea generatiilor familiei Buendia al carei patriarh, José Arcadio Buendía, a fondat orasul Macondo, un oras imaginar din Columbia.

Prima ediție a romanului a fost publicată pe 5 iunie 1967 la Buenos Aires, Argentina, de Editorial Sudamericana[1], cu un tiraj inițial de 8.000 de exemplare. Manuscrisele au ajuns la editură prin poștă, trimise de autor, în două părți. De la prima publicare, s-au vândut peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. A fost tradusă în 35 de limbi. În timpul celui de-al patrulea Congres Internațional de Limbă Spaniolă care a avut loc la Cartagena, Columbia, în martie 2007, cartea fost cotată, după importanță, ca fiind a doua operă literară majoră scrisă în limba spaniolă, după Don Quijote al lui Cervantes, ambele surclasand-o pe Sfanta Teresa de Jesus a carmelitelor desculte cu Autobiografia ei.

Romanul poate fi citit la mai multe niveluri de semnificație, ca o alegorie a istoriei latino-americane, a condiției umane și ca o meditație asupra timpului. Capodopera lui García Márquez, „Un veac de singurătate”, este un roman care îmbină realul cu fantasticul, meditația filozofică și narațiunea captivantă într-o creație unică, vie, tulburătoare, somptuoasă și plină de culoare.[3]

Titlul romanului semnifică sentimentul tragic al singurătății pe care îl trăiesc membrii familiei Buendía în toate aspectele vieții lor: în dragostea redusă la aspectul său fizic sau în moarte (Melchiade se întorsese din lumea morților, deoarece nu putuse îndura singurătatea).

„O tema dominanta a romanului este inevitabila repetitie a istoriei in Macondo. Protagonistii sunt controlati de trecutul lor si de complexitatea timpului. Pe parcursul intamplarilor narate, caracterele sunt vizitate de fantome. “Fantomele sunt simboluri ale trecutului si ale naturii sale bantuitoare asupra orasului Macondo. Fantomele si repetitia alienate pe care ele o evoca sunt adanc inradacinate in istoria sud Americana.”